§
barwniki – od E 100 do E 199, np.
E 102 (tartrazyna) – mogą
powodować nadpobudliwość i rozdrażnienie, wzmacniać objawy astmy; E 110
(żółcień pomarańczowa) – może mieć działanie alergiczne i powodować np.
pokrzywkę lub duszności
§
konserwanty – od E 200 do E 299,
np. E 210 (kwas benzoesowy)– mogą podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz
powodować wysypkę; E 249 i E 250 (azotyny potasu i sodu) sprawiają, że w
żołądku tworzą się nitrozoaminy, które mogą mieć działanie rakotwórcze
§
przeciwutleniacze – od E 300 do
399 (kwas askrobiowy) - mogą powodować
wysypki, zaburzać trawienie; E330 (kwas cytrynowy) jest podejrzewany o
działanie rakotwórcze
§
substancje zagęszczające – od E
400 do 499, np. E 431 (stearynian polioksyetylenu) – dziennie można ich spożyć do 25 mg/kg masy ciała. Dozwolone
dzienne spożycie nie zostało określone dla poszczególnych związków. Stosowany
zgodnie z zaleceniem nie powoduje efektów ubocznych
§
dodatki o zróżnicowanym
przeznaczeniu – od E 500 do E 599 –mają regulować kwaśność,
przeciwdziałać brylowaniu się proszków, czasem spulchniać i barwić. Mogą
powodować reakcje alergiczne, zaburzać trawienie
§
wzmacniacze smaku – E od 600 do
699, np. E 621 (glutaminian jednosodowy) - badania
wykazały, że osoby spożywające żywność z dodatkiem glutaminianu są dwa razy
bardziej narażone na otyłość i mogą mieć problemy ze wzrokiem
§
substancje zastępujące cukier –
od E 900 do E 1299 – mają właściwości dosładzające, niektóre są nawet 400
razy słodsze od cukru, np. E 954 (sacharyna) – popularny słodzik, przy
większych stężeniach może pozostawiać w ustach przykry, gorzkawy, metaliczny
posmak. Wciąż podejrzewa się go o działanie rakotwórcze
§
modyfikowane skrobie – od E 1300
do E 1451 – ich zadaniem jest zagęszczenie produktów spożywczych; na razie
nie zanotowano reakcji niepożądanych po ich spożyciu przez człowieka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz